Schatting woning

Dit is het serieuze werk, niet de gratis schatting die men als reclame voorstelt.  In het verslag staat de minimum prijs bij gedwongen of vrije verkoop,  welke de hoogste prijs is die u mag verwachten, en de normale huurprijs.

Wat is een schatting van een woning ?

De meeste mensen kennen deze reclame wel : gratis schatting van uw woonst !  Als je dan contact opneemt met deze makelaar dan wordt er een afspraak gemaakt om te komen kijken.  Deze persoon bekijkt de woning en zegt (!) de minimum en de geschatte maximumprijs.  Terwijl zwaait de makelaar met een verkoopcontract.

Dit natte vingerwerk staat mijlenver van een echte schatting die rekening houdt met ouderdom, sleet, ligging, naast gelegen woningen, kadastraal inkomen, mogelijke huurwaarde, enzovoort.  Kortom een gedegen verslag, met berekeningen en gedocumenteerd met foto’s en kaarten.

Wat bevat een schatting ?

Vooreerst een beschrijving van de wooneenheid met cijfers over vloeroppervlakte, verbruik, perceelnummer, kadastraal inkomen, enzovoort.  Aan de hand van al dit materiaal wordt een minimum verkoopprijs bepaald, bij ongedwongen en gedwongen verkoop.  Aan de hand van de verkoopprijzen uit de buurt van vergelijkbare huizen wordt dit nog eens aangepast.  Ook de gevraagde huurprijzen uit de buurt worden gebruikt om een huurprijs te bepalen, en mits een formule wederom tot een verkoopprijs te komen.  Aan de hand van de vloeroppervlakte en eenheidsprijzen komt men ook tot een resultaat.  Al deze beschouwingen en berekeningen leiden tot  een vraagprijs (deze wordt meestal 10 tot 15 procent boven de geschatte maximumprijs gezet).

Welke soorten schattingen zijn er ?

 • De meest gekende is bij verkoop van de woning waarbij er 1 belangrijke vraag is, wat moet ik als verkoper van mijn pand adverteren als vraagprijs.
 • Door omstandigheden verlaat de eigenaar zijn woonst en wenst de mogelijke verhuurprijs te kennen. Hier denken we aan koppels waarvan 1 of beiden eigenaar zijn, en intrekken bij elkaar of een grotere woning kopen/huren vanwege aankomende kinderlast, of oudere eigenaars die bij familie gaan wonen bijvoorbeeld.
 • Bij een erfenis wordt er door de dienst belastingen een schatting gemaakt van het pand. De geschatte som is aanleiding tot het betalen van erfenisrecht.  Een controle door ons van het bewuste verslag kan aanleiding tot vermindering geven.
 • Banken en leningen.
  Dit is niet weg te denken met de huidige prijzen van vastgoed maar het wordt steeds moeilijker om een lening vast te krijgen. Niet alleen wensen de banken een dossier van hun eigen expert maar het helpt dat u een schatting laat uitvoeren door ons, uw eigen expert.  Dit kan altijd tezamen met een PB en EPC.

Waar dient het voor?

Voor allerlei zaken zoals

 • De verkoper wil de vraagprijs weten conform de huidige markt, samenhangend met wat er mag afgeboden worden, en dus ook de minimum en de maximum verkoopprijs.
 • Bij een eerste verhuring van een wooneenheid is het interessant om een marktconforme huurprijs te vragen die ook rekening houdt met al de andere kosten van het gebouw, want dat is het eindgetal voor een kandidaat huurder.
 • Dit is interessant voor verzekeringen, in principe is dit het resultaat van de waarde van het gebouw min de waarde van de grondprijs.  Maar dit is op zich weer afhankelijk van de gebruikte materialen en de huidige bouwprijzen.
 • Dit is een interessante vraag, wat is mijn huis waard op dit moment, en wat is het waard als ik voor een bepaalde hoeveelheid geld renovaties laat doen, en natuurlijk de hamvraag, is het dan meer waard.
 • Blote eigendom en vruchtgebruik. Ouders en kinderen besluiten samen een pand aan te kopen waarbij de ouders enkel het vruchtgebruik er van houden.  Dit is interessant om later minder erfenisrechten te moeten betalen, de hoeveelheid er van hangt natuurlijk af van de waarde van het pand, en of deze waarde aanvaard wordt de dienst belastingen.
 • Controle van de schatting van de dienst belastingen is hierboven al aangehaald, maar daarbij kan bij betwisting de administratie hierrond, en de verdediging van een lager getal door ons uitgevoerd worden.
 • Deze rekenen dossierkosten aan, en naarmate hun expert meer of minder tussenkomt, kost dit minder maar meestal meer.  Een schatting door ons, tezamen met een PB en EPC doet de kosten meestal dalen, en doet de verwerkingstijd bij de banken dalen.

Hoeveel kost het ?

Een standaard schatting bij verkoop en verhuur kost minder dan wanneer er verbouwingen zijn, controle en betwisting van de schatting van de dienst belastingen of een uitgebreid verslag voor de banken met PB en EPC.

Een standaard appartement met 2 slaapkamers heeft als richtprijs 300 euro all-in.

Een huis met 2 verdiepingen, garage, kelder, tuin gelegen in een goede buurt heeft als richtprijs 425 euro all-in.

Er wordt extra aangerekend bij betwisting administratief, of voor de rechtbank.

Aanvraag tot Schatting Wooneenheid

Deel deze pagina
Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave