CSRD
Deze nieuwe dienst van Adekwaatberchem kadert in de Europese Green Deal-ambities en het belang ervan voor bedrijven en KMO’s.
Deze laatsten zijn er praktisch gezien van vrijgesteld omdat ze geen bedrijven zijn met 1000 werknemers en 50 miljoen euro omzet. Voor deze bedrijven geldt een duurzaamheidsverslag gebaseerd op het uitgebreide CSRD-model met meer dan 1000 meetpunten (nu verminderd door Omnibus 1), rekening houdend met CSDDD, de EU-taxonomie en CBAM. Maar … de meeste KMO’s zijn tussenpersonen of leveranciers van producten voor deze grote bedrijven en hiervan wordt in de toekomst door de klant een duurzaamheidsrapport gevraagd, niet gebaseerd op CSRD maar op VSME met zijn 84 meetpunten (en sterk op ESG). Het VSME-rapport is het ultieme aangezien wat daar in staat het maximale is dat bedrijven met CSRD mogen opvragen.
Niet alle KMO’s hebben een interne milieudeskundige in huis die zo’n rapport kan opstellen, en sommige geven deze opdracht aan een externe. Weer andere starten met de beste wil aan het opstellen van zo’n rapport. Dit zijn meestal de kleine KMO’s die werken met maximaal een 20-tal personeelsleden, enkele mensen hebben die administratie aankunnen en dit ook dagelijks doen, maar geen tijd/kunde bezitten om een degelijk rapport af te leveren, laat staan op te volgen. Voor deze KMO’s stelt Adekwaatberchem een nieuwe dienst voor om aan de hand van het VSME- model een duurzaamheidsverslag op te stellen met behulp van een stappenplan, actieplannen, KPI’s én korte en lange termijndoelstellingen om zodoende de werking van het bedrijf te verbeteren, en de toekomst ervan te verzekeren.
Het uitwerken hiervan zal de nodige tijd vragen, maw een aantal vergaderingen waarin bepaald word wat de visie en de missie van het bedrijf is inzonderheid duurzaamheid, waar knelpunten zitten, hoe dit kan veranderd/aangepast worden in de toekomst, welke raakpunten er zijn met leveranciers en klanten en hoe deze kunnen verbeterd worden, naar wat er moet gestreefd worden en ook wat niet, enzovoort. Natuurlijk starten we eerst met de basismodule, een 22-tal punten in het ESG-segment liggend.
De kostprijs hiervan wordt in regie besproken, met een minimumbasiskost van 750 euro.