Het EPC beschrijft met een getal en een label het gemiddelde verbruik van een wooneenheid door een gemiddeld gezin. Hoe lager hoe beter.
Wenst u een EPC aan te vragen? Klik hier
Het EnergiePrestatieCertificaat residentieel is in België op vraag van Europa ingevoerd sinds 2008 voor verhuur, later voor verkoop van een eigendom. Het geeft het geschatte energieverbruik aan van het appartement of woning door een gemiddeld gezin. Bij een auto heeft men iets gelijkaardigs, de ecoscore. Hierdoor is het mogelijk voor een koper /huurder om woningen te vergelijken.
Het certificaat wordt opgesteld door een erkend en geaccrediteerd energiedeskundige type A die hiervoor een protocol volgt waarbij een bezoek ter plaatse verplicht is. Aan de hand van de verkregen gegevens voert hij deze in, in een programma van het VEKA, waarna het EPC aan de energiedeskundige wordt bezorgd.
Het EPC is 10 jaar geldig maar wordt geacht vernieuwd te worden bij grote renovaties aan de woning. Voor nieuwbouw wordt geen EPC opgemaakt maar een EPB door een architect of deskundige.
Door de jaren zijn er nog andere EPC’s ontstaan zoals voor winkels, publieke gebouwen, enzovoort.
Globaal gezien 3 zaken
Bij het adverteren van de woning dient dit getal bekend gemaakt op straffe van een boete gaande van 500 tot 5000 euro.
De nieuwe eigenaar krijgt het EPC in handen, de huurder een kopie.
Het is 10 jaar geldig. Behalve voor woningen die verkocht worden vanaf 2022 dan dient alsnog een nieuw EPC opgemaakt als het oude EPC ouder is dan 2019.
Het geeft de energiezuinigheid van de woning aan, en kan een beslissende factor zijn bij de prijsstelling. Een voorbeeld, een huurder woont op een appartement met EPC 200 op 50 m², hij is geïnteresseerd in een appartement van 100 m² met een EPC van 100. Hij mag praktisch gezien eenzelfde verbruik verwachten in beide appartement als hij in beide appartementen alle ruimten verwarmd.