Laat uw energieprestatiecertificaat opmaken door Adekwaat

Het EPC beschrijft met een getal en een label het gemiddelde verbruik van een wooneenheid door een gemiddeld gezin.  Hoe lager hoe beter.

Wenst u een EPC aan te vragen? Klik hier

Wat is een EPC?

Het EnergiePrestatieCertificaat residentieel is in België op vraag van Europa ingevoerd sinds 2008 voor verhuur, later voor verkoop van een eigendom. Het geeft het geschatte energieverbruik aan van het appartement of woning door een gemiddeld gezin.  Bij een auto heeft men iets gelijkaardigs, de ecoscore.  Hierdoor is het mogelijk voor een koper /huurder om woningen te vergelijken.

Het certificaat wordt opgesteld door een erkend en geaccrediteerd energiedeskundige type A die hiervoor een protocol volgt waarbij een bezoek ter plaatse verplicht is.  Aan de hand van de verkregen gegevens voert hij deze in, in een programma van het VEKA, waarna het EPC aan de energiedeskundige wordt bezorgd.

Het EPC is 10 jaar geldig maar wordt geacht vernieuwd te worden bij grote renovaties aan de woning.  Voor nieuwbouw wordt geen EPC opgemaakt maar een EPB door een architect of deskundige.

Door de jaren zijn er nog andere EPC’s ontstaan zoals voor winkels, publieke gebouwen, enzovoort.

Wat bevat een EPC residentieel?

Globaal gezien 3 zaken

  1. De EPC-waarde of kengetal in kWh per m², hoe lager hoe beter, tezamen met een label gaande van A naar F (per getal van 100).
  2. Energiebesparende adviezen, en hun invloed op het getal (en label)
  3. Administratieve gegevens, en kenmerken van de woning zoals beschermd volume, soort vensters, gebruikte isolatie in de muren

Waar dient het voor?

Bij het adverteren van de woning dient dit getal bekend gemaakt op straffe van een boete gaande van 500 tot 5000 euro.

De nieuwe eigenaar krijgt het EPC in handen, de huurder een kopie.

Het is 10 jaar geldig.  Behalve voor woningen die verkocht worden vanaf 2022 dan dient alsnog een nieuw EPC opgemaakt als het oude EPC ouder is dan 2019.

Het geeft de energiezuinigheid van de woning aan, en kan een beslissende factor zijn bij de prijsstelling.  Een voorbeeld, een huurder woont op een appartement met EPC 200 op 50 m², hij is geïnteresseerd in een appartement van 100 m² met een EPC van 100.  Hij mag praktisch gezien eenzelfde verbruik verwachten in beide appartement als hij in beide appartementen alle ruimten verwarmd.

Welke soorten EPC zijn er?

  • Residentieel: het meest gekende EPC bij het publiek omdat je ermee geconfronteerd wordt bij verkoop/verhuur/grote renovaties van een woning. Banken beginnen meer en meer het EPC op te vragen voor het beschouwen van leningen, tezamen met een door hen opgesteld dossier.
  • Gemene Delen: dit is meer bedoeld voor grote appartementsgebouwen met een decentrale verwarmingsinstallatie. Vroeger diende de energiedeskundige toegang te vragen tot de ruimte waar deze stond, en dit moest telkenmale er een EPC voor een appartement werd opgesteld.  Door een EPC op te stellen van alles wat gemeenschappelijk is, waaronder de verwarming wordt dit probleem omzeild en is iedereen zeker dat dat aspect van het gebouw voor iedereen hetzelfde is.  Aanbevelingen voor verbetering van het gebouw kan dan door de Vereniging van Mede-eigenaars besproken worden, en opgevolgd.
    • Verplicht vanaf 1/1/2022 voor gebouwen met meer dan 15 wooneenheden (hieronder vallen ook winkels, kantoren, e.a.)
    • Verplicht vanaf 1/1/2023 vanaf 5 tot en met 14 WE.
    • Verplicht vanaf 1/1/2024 vanaf 2 tot en met 4 WE.
  • Niet-residentieel: hieronder vallen winkels, kantoren in gebouwen en die niet groter zijn dan 500 m². Als er meerdere niet-residentiele ruimten zijn dan is de maximum bruikbare vloeroppervlakte niet groter dan 1000 m².  Op termijn zal voor deze grote ruimtes ook een apart EPC verplicht worden.  Meestal is de niet-residentiele ruimte klein (een winkeltje) en kan deze mee opgenomen worden in het EPC residentieel, onder bepaalde voorwaarden.
  • Publieke gebouwen: dit EPC is verplicht voor gebouwen waarin publieke organisaties overheidsdiensten verstrekken aan een groot aantal personen. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.

Hoeveel kost een EPC?

  • Residentieel: het begint vanaf een kleine studio, met plan met afmetingen en een EPC Gemene Delen voor 80 euro all-in. Een standaard 2 slaapkamer zonder plan met EPC Gemene Delen zit meestal rond de 150 euro all-in.  Een ééngezinswoning in de rij met 1 verdiep zonder plan heeft als richtprijs 250 euro all-in.
  • Gemene Delen: dit is afhankelijk van het aantal woonlagen, het aantal appartementen per woonlaag, en extra’s zoals kelders die bij het Beschermd Volume horen, of aanpalende garages met verwarming. Voor een standaard gebouw met 3 bouwlagen met elk 2 appartementen met plannen is de startprijs 310 euro all-in.
  • Niet-residentieel: de startprijs is 220 euro plus iets meer dan 1 euro per m². Aarzel niet een offerte te vragen.
  • Publieke gebouwen: Hiervoor is de startprijs 300 euro plus 1,40 euro per m² voor een gebouw met plannen en een gewone gasverwarming (technische fiche) beschikbaar.

Aanvraag tot EPC

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn

Inhoudsopgave